Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyen bekçi adayları bir dizi sınava tabii tutulurlar. Bu sınavlar aşağıdaki gibidir ve sırayla başarıyla geçen adaylara uygulanır:
- Evrak teslimi
- Ön sağlık taraması
- bekçilik yazılı sınavı
- bekçilik fiziki parkur ve yeterlilik sınavı
- bekçilik sözlü mülakat sınavı
Bekçi adayları bu sınavlardan ve aşamalardan başarılı oldukça bir sonraki aşamaya geçer. En sonunda yazılı, parkur ve sözlü mülakattan aldıkları puanların ağırlıklı ortalaması ile aday başarı puanına göre sıralanır ve kazanan yedek ve kazanamayan olarak listelenirler. Yazılı ve parkur sınavı %25, sözlü mülakat ise %50 ağırlığa sahiptir. Bekçilik yazılı sınavı giriş sınav yönetmeliğine göre uygulanmaktadır. Madde 14 yazılı sınav konusunu düzenlemektedir. Bu maddenin 5. bendi aşağıdaki gibidir.
Yazılı sınavda yüz puan üzerinden en az elli puan alanlar başarılı sayılırlar. Bakanlık ihtiyaçlar çerçevesinde başarı puanını değiştirebilir: Normal olarak yazılıdan başarı 50 alan kişi yani 50 doğru yapan baraj puanını geçmiş olur ve bir sonraki aşama olan fiziki parkur sınavına girmeye hak kazanır. Fakat 2019 senesinde sınava giren aday sayısı fazla olduğu için bakanlık aynı mezuniyet şartında olduğu gibi baraj puanını 60 ya da 70 bandına çekebilir. 2018 senesinde adayların %85 civarı baraj puanı geçmişti. Sınav kolaydı ve çok eleyici değildi. 2019 bekçilik yazılı sınavı daha zor ve baraj geçme puanı yüksek şekilde belirlenebilir. Her iki ihtimal de olasılık dahilindedir.
İşin kötü tarafı baraj geçme puanı ve yazılı sınavın nasıl olacağı ile ilgili duyuru sınava yok yakın bir zamanada çarşı ve mahalle bekçiliği 2019 yazılı sınav uygulama kılavuzunda yayınlanacağı için çoğu adayın bu işlemlerden haberi çok geç olacaktır. Bu nedenle ön sağlık taraması konusunda herhangi bir endişeniz yoksa yazılı sınava ve parkura bir an önce düzenli olarak çalışmanız faydanıza olacaktır.